Hogy túl sokat iszom? Kérem, ez merő képtelenség!

Ön hallott már ilyet? Eddig az volt a baj, hogy nem iszunk eleget, most pedig kiderül, hogy mégiscsak lehet túlzásba vinni a vízivást? Az ember már azt sem tudja, hogy mit higgyen. Segítünk eligazodni a témában!

Szebb bőr, frissebb agy. Ez csak két hatás, ami az elegendő vízivás nyomában jár. A hangsúly az elegendőn van, ugyanis egyes tanulmányok szerint igenis túlzásba lehet vinnia vízivást. Olyannyira túlzásba, hogy veseproblémák, és koncentrációs nehézségek is felléphetnek miatta. Ha pedig tényleg sok-sok literszámra vedeljük a vizet, szervezetünk sótartalmát szinte kimossuk (hyponatraemia alakul ki), ez pedig elősegíti az agydaganat kialakulását.

Ráadásul, ha túl sokat iszunk, akkor nagyon izzadunk. Ez egy ördögi kör, mert minél többet iszunk, annál többet izzadunk, és minél többet izzadunk, annál jobban kívánjuk a vizet. Az izzadás nyugalmi állapotban is kialakul ilyenkor, és kellemetlen szituációkat okozhat.

A kialakuló hiperhidrózis miatt a vesénk nagyon sokat dolgozik. A hiperhidrózis azt jelenti, hogy a szervezetben egészségtelen mértékben halmozódik fel a folyadék. Ez normális esetben nemigen fordul elő, de keringési-és anyagcsere betegségekben szenvedők gyakrabban panaszkodnak rá.

A hiperhidratáció egyik tünete, hogy a testsúly megnövekedik. Ezen kívül a beteg tompaságot, fejfájást, bágyadtságot, görcsöket tapasztalhat. A végtagokban, és a kisvérkörben ödéma is kialakulhat. Ez utóbbi légszomjjal és nehézlégzéssel társul.

Ha kialakul a hiperhidratáció, meg kell vonni a folyadékot, és vízhajtókat kell alkalmazni. Ajánlott továbbá a dezodor használata, a pihenés, a stressz csökkentése, és végső esetben az izzadtság-mirigyek időleges megbénítása Botox-injekcióval. Néha a műtét is elkerülhetetlen, mely során eltávolításra kerülnek az izzadtságmirigyek.

Figyelem! Hiperhidratációt okozhat például a só- és vízháztartás szabályozásának károsodása, vagy a szteroidkezelés is! A vese-és szívbetegek is vigyázzanak, nekik különösen kell figyelni a mértéktartó vízivásra. A napi folyadékmennyiséghez ne feledjük elhozzáadni a szilárd táplálékokból kivonható vizet sem!

Szóval, csak lassan a testtel, ha vízivásról van szó, normál esetben bőven elegendő a 2-3 liter víz naponta.

Kövesse nyomon könnyedén, hogy menyit iszik vízadagolóink segítségével!