Anya, szomjas vagyok!

Szokásos, nyugodt munkanapnak indult. Kivéve, hogy beköszöntött a nyári szünet, így a szülők magukkal hozták ügyintézni a gyerkőceiket is. Kényelmesen kilátni az ügyfélszolgálati pult mögül. Szegénykék, hogy megviseli őket a várakozás. Ráadásul egyikük-másikuk vízért könyörög, és látszik rajtuk, hogy tényleg nagyon szomjasak. Ám az érintett szülő türelemre inti őket, a sorszámuk bármikor feltűnhet a kijelzőn. Otthonról hozott, már meglangyosodott vízzel kínálják őket, de az nem olyan üdítő hatású. A gyerekek számára kifejezetten fontos a vízpótlás. Sajnos ez azonban a hivatalos helyiségekben még nem mindig biztosított.

A szükséges folyadékigény a gyermek testsúlyának arányában átlagosan 15 százalék. Azaz, testsúly-kilogrammonként kb. 150 ml folyadék.

Buzdítanunk kell a gyerkőcöket vízivásra! Jó, ha példát mutatunk nekik: igyanak akkor is, ha épp nem szomjasak. Felnőttként tudjuk, hogy a szomjúság érzete akkor kopogtat az ajtón, amikor a szervezet már nagyobb mennyiségű vizet veszített, és vízhiány alakul ki.

A víz a legjobb szomjoltó, ezért ne adjunk a gyerekeknek édes löttyöket. Így van rá esély, hogy nem fogják összekötni az édes ízt a szomjoltással. Ha megszokják az édes itókákat, az könnyen helytelen táplálkozási szokások kialakulásához vezethet. Természetesen eleinte a tápszer, majd később a cukormentes tea, és a hígított gyümölcslevek színesíthetik a repertoárt.

A hiperhidratáció (túl sok víz bevitele) felborítja a szervezet sóháztártását, ami az álmatlanság mellett akár izomgörcsöket és ödémát is okozhat.

Ettől azonban csak ritkán kell tartani. Gyakoribb probléma a kiszáradás. Résen kell lennünk. Amikor egy gyermek szája száraz, esetleg repedezett a nyelve, cserepesek az ajkai, sürgősen meg kell itatni. Súlyos esetben a keringés összeomolhat, gyengeség, ájulás lehet a nemtörődömség következménye. Ha nincs szükség orvosra, az ásványi anyagok pótlásával is foglalkozni kell.

Szeretné segíteni vendégei, ügyfelei gyermekeinek? Helyezzen el a váróteremben, az egyes helyiségekben csúcsminőségű nemesacélból készült, természetes ásványvizet tartalmazó vízadagolókat, biztosítsa, hogy senki ne legyen szomjas! Most ingyenes kipróbálási lehetősége van!