Esővíz: iható vagy nem?

Az esőt sokan utálják, mások kifejezetten romantikusnak találnak egy-egy nyári záport. De hogy igyunk-e esővizet, vagy ne, arról már megoszlanak a vélemények. Persze, a legtöbbször ott a csapvíz, a vízadagolós vagy a különféle palackozott ásványi vizek, amik remekül oltják a szomjunkat, de azért érdekes a felvetés, hogy vajon az esővíz ártalmas-e az emberi szervezetre.

Az ivóvízre szigorú előírások vonatkoznak

Hogy mi minősül ivóvíznek, azt szigorú rendeletek szabályozzák pontosan azért, hogy semmilyen káros anyagot ne vigyünk a szervezetünkbe a folyadékfogyasztás során. Éppen ezért fordulhat az elő, hogy ugyanaz az esővíz, ami megfelelő a növények és az állatok számára, nem javasolt emberi fogyasztásra.

Az ivóvízben ugyanis nem lehetnek baktériumok, és mérgező vagy szennyező anyagok sem, márpedig az esővíz kimossa a levegőben található üvegházhatású gázokat, ami nem tűnik túl egészségesnek.

Az esővíz savas kémhatású

És hogy mi a baj az esővízzel? Először is az, hogy savas kémhatású – mérések azt bizonyítják, hogy még a levegőből kimosott légszennyező gázok nélkül is 5-6 között van a kémhatása. Különösen az esőzés kezdetén lehulló cseppek pH-ja savasabb, ami később, ahogy a gázok kimosódnak a levegőből, valamit enyhül, de a savasság még ekkor is megmarad.

Egészen extrém esetekben a savasság olyan fokú a magas kén-dioxid koncentráció miatt, ami akár komolyabb károkat is okozhat – feljegyezték például egész erdők kipusztulását, de az állatvilágban is végzett már pusztítást a savas eső.

Igyuk vagy ne?

Bár az esővíz sok természetes víznél tisztább, emberi fogyasztásra mégsem javasolt közvetlenül. Megfelelő tisztítás után azonban remek szomjoltó lehet belőle, sőt, egyes palackozott vizek is esővizekből készülnek, megfelelő szűrés és semlegesítés után.

Az esővíz egyetlen hátránya talán az, hogy nem tartalmaz túl sok oldott ásványi anyagot, de arról, hogy itt mi az ideális – a magas vagy alacsony ásványianyag-tartalom –, megoszlanak a vélemények még szakmai körökben is.