A felszín alatti vizeink

Magyarország a földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően igazán gazdag felszín alatti vizekben. Bár a felszín alatti vizek a Föld teljes vízkészletének 1%-át sem teszik ki, mégis fontos szerepük van az életünkben – elég csak a gyógyvizekre, vagy a sokak által oly kedvelt ásványvizekre gondolni.

A talajvíz

A talajvíz mennyisége nagyban függ a csapadék mennyiségétől, azt pedig, hogy milyen mélységben található, a domborzati viszonyok határozzák meg. Vagyis a folyók árterében már 1-2 méter mélyen megtalálható, míg a dombosabb területeken akár 8-10 métert is le kell fúrnunk ahhoz, hogy ezt a legfelső vízzáró réteg fölötti vízréteget elérjük.

Sajnos, a talajvíz a legtöbb esetben nem iható, mert nagymértékben szennyezett, leginkább nitrátokkal.

A rétegvizek

Mint ahogy a nevükből is következtethetünk rá, a rétegvizek két vízzáró réteg között húzódnak. A rétegvizek a talajvíz szintje alatt találhatóak meg, és ezek adják a felszín alatti vizek legnagyobb hányadát.

A legismertebb rétegvíz az artézi víz, ami, mivel mélyebben helyezkedik el, mint a talajvíz, ezért alkalmas emberi fogyasztásra is, a kinyerése pedig artézi kutakkal történik.

A karsztvizek

A karsztvizek a mészkőhegységek belsejében megtalálható vizek, amik vagy úgy jutnak el a hegyek hasadékaiba, hogy a felszínről beszivárognak, vagy úgynevezett víznyelőkön át kerülnek be. A karsztvizek a tisztaságuk miatt nagyon értékesek, és ihatóak is, de különösen olyan területeken, ahol bányászat folyik, nagy veszélyben vannak.

A hévizek és az ásványvizek

Minél nagyobb mélységben található egy vízréteg, annál magasabb a hőmérséklete, hiszen annál közelebb van a Föld meleg magjához. Hévizeknek azokat a vizeket nevezzük, amiknek a hőfoka magasabb a környezetük hőmérsékleténél, azaz a 30 foknál melegebb vizek tekinthetők hévíznek.

Amikor a felszín alatti vizek nagyobb távolságokat tesznek meg, egyre több ásványi anyagot oldanak ki a különféle kőzetekből. Az ilyen, ásványi anyagokban gazdagabb vizek a sokak által kedvelt ásványvizek, amiknek a fogyasztása az egészség egyik kulcsa.