A felfrissülés új formája, avagy az ízesített vizek

Ha szétnézünk az ásványvizes polcokon, akkor azt tapasztaljuk, hogy a palackozott vizeknek legalább a fele ízesített. Találunk közöttünk mindenféle aromát, a citromos ízűtől, ami talán a legrégebbi változat, egészen az olyan extrém ízekig, mint például a rebarbara, vagy a sokak kedvencének számító vörös áfonya.

Az ízesített vizek sikere

Az ízesített vizek már jó ideje jelen vannak a piacon, és ma már nincs olyan gyártó, ami – talán csak azért, hogy ne maradjon le a többiektől – ne rukkolna elő újabb és újabb termékekkel ebben a kategóriában.

A sikerük kétségtelen, de érdemes feltenni a kérdést, hogy megvegyük-e ezeket a termékeket, vagy az a jobb megoldás, ha maradunk a tiszta víznél, aminél biztosan nincs jobb szomjoltó a világon.

Mi is az az ízesített víz?

Bár a köznyelv ízesített ásványvíznek hívja őket, ez így nem teljesen pontos. Hogy akkor mi a helyes megnevezés? Az „ízesített ásványvíz alapú ital”, ami ugyan kissé bonyolultabb, de sokkal pontosabban írja le, hogy miről is van szó.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy amennyiben az adott ital tartalmaz cukrot vagy valamilyen édesítőszert, már a fenti névvel sem illethetjük, mert ebben az esetben a termék ásványvíz felhasználásával készült üdítőitalnak minősül.

Miből készülnek az ízesített vizek?

Valamiért sokan gondolják azt, hogy az ízesített vizek egészségesek. Hogy miből következtetnek erre? Talán a letisztult, a természetből vett motívumokkal ellátott csomagolásból, vagy egyszerűen arra gondolnak, hogy ha egy italnak ásványvíz az alapja, akkor az csakis jó lehet.

Igen, lehet, hogy ezek a termékek egészségesebbek, mint az agyoncukrozott üdítők, de jó tudni, hogy ezekhez az italokhoz a gyártók szinte bármilyen aromát, színezéket felhasználhatnak, ami nincs valamiért tiltólistán.

Akár káros is lehet az egészségre

Kutatási eredmények igazolják, hogy egyes, az ízesített vizek gyártásánál is használt színezékek akár károsak is lehetnek, különösen gyermekek esetén, akiknél allergiát is okozhatnak.

Ezért ahelyett, hogy a boltból vinnénk haza az ízesített vizeket, készítsünk inkább otthon frissítő üdítőt szezonális gyümölcsök, és valamilyen jó minőségű ásványi vagy ballonos víz felhasználásával.