Március 22., a víz világnapja

Annyi mindennek van világnapja, miért éppen annak a víznek ne lenne, ami olyan fontos szerepet tölt be mind az ember, mind pedig a természet, vagyis bolygónk életében.

A víz világnapjának története

A víznek egészen 1994-ig nem volt világnapja, hiába épül rá az élet, és hiába nélkülözhetetlen a túléléshez. Hogy ennek az éltető folyadéknak is legyen méltó ünnepe, és legyen egy nap, amikor csak rá irányul a figyelem, arról 1992-ben határoztak a Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián.

A kezdeményezés célja egyértelműen az volt, hogy a különféle szervezetek, kormányok, de akár magánszemélyek is felhívják a figyelmet a víz életünkben betöltött szerepére, és arra, hogy mennyire fontos a vízkészlet megvédése.

Az ENSZ közgyűlésének határozata alapján az első víz világnapot 1994-ben tartották, és azóta is számos ismeretterjesztő, vagy éppen játékos program és kezdeményezés várja az érdeklődőket ezen a tavaszi napon, amikor már a természet is bontogatni kezdi a szárnyait. (Legalábbis az északi féltekén.)

Fontos lenne a tudatosság

Tény, hogy a Föld lakossága rohamosan növekszik, és az is, hogy az éghajlat változásával egyre szárazabb napok várnak ránk itt Európában is. Többek között ezért is lényeges, hogy mindenki tisztában legyen a saját felelősségével, már ami a vízpazarlást illeti.

Éppen azért a világnap egyik fontos üzenete, hogy takarékoskodjunk a vízzel, és mindannyian óvjuk azt, a készleteink ugyanis végesek.

Mindenki tehet valamit azért, még ha csak kis lépéseket is, amivel hozzájárulhat a pazarlás megszüntetéséhez. Ha például lerövidítjük a zuhanyozás idejét, ha nem engedjük tele a fürdőkádat, ha nem ivóvízzel locsoljuk a kertet, ha nem folyatjuk a csapot fogmosás közben... És még sorolhatnánk azokat az apró, kis odafigyelést igénylő vállalásokat, amiket valamennyien megtehetünk minden erőfeszítés nélkül.

A víz világnapján természetesen változatos programok is várják az érdeklődőket országszerte – pályázatok, evezés –, amik között ki-ki találhat kedvére valót.

Engedje meg, hogy sok szeretettel meghívjuk a MAVISZ - Vízadagoló Konferencia és Kiállításra. A kiállítással kapcsolatos részleteket ezen a linken tekintheti meg: https://www.facebook.com/events/456007097932349/