A víz a fejfájáson is segíthet

Talán sokan nem is tudják, de az általunk elfogyasztott víz legnagyobb részét az agy használja föl. Ha tehát megfelelő mennyiségű folyadékot veszünk magunkhoz, akkor sokkal jobb szellemi teljesítményre leszünk képesek.

Ezzel szemben akkor, ha elhanyagoljuk a vízfogyasztást, csökken a koncentrációs képességünk, és kevésbé tudunk odafigyelni arra a munkára, amit el kellene végeznünk. Extrém esetben – vagyis erős dehidratáció estén – pedig akár olyan fizikai tünetek is jelentkezhetnek, mint a fejfájás.

A fejfájás sokakat érint

A fejfájásnak számtalan típusa ismert, és rengeteg tényező okozhatja. Talán nincs is olyan ember, akit esetenként (évente néhány alkalommal) ne kínozna az a fránya fejfájás, a lakosság közel 50%-ánál viszont rendszeresen jelentkezik ez a makacs tünet.

Mivel ilyen magas ez az arány, ezért a tudósok rendszeresen kutatják mind a kiváltó tényezőket, mind pedig a lehetséges gyógymódokat. A szakemberek a fejfájásoknak 13 különféle csoportját különböztetik meg, a kiváltó okok között pedig szerepelnek konkrét betegségek, de olyan fejfájások is léteznek, amiknek nincs egyértelmű fizikai magyarázata.

A dehidráltság is okozhat fejfájást

Éppen azért, mert az általunk elfogyasztott folyadék jelentős hányadát az agyunk használja föl, nyilvánvaló, hogy amennyiben az agy nem jut elegendő vízhez, arra valahogyan reagálni fog.

Elfogadott tény, hogy a fejfájást akár a dehidratáltság is okozhatja, vagyis az az állapot, amikor az agy nem jut elég folyadékhoz. Ilyenkor fáradtabbnak érezzük magunkat, nem tudunk rendesen koncentrálni, és egészen a fejfájásig fajulhat a helyzet.

Ha fáj a feje, igyon vizet!

Mielőtt a gyógyszerekhez folyamodna fejfájás esetén, próbálja ki azt az egyszerű gyógymódot, hogy megiszik egy pohár vizet. Ha ugyanis csak a dehidratáltság a kiváltó tényező, akkor a folyadék segít megszüntetni a tünetet, és kémiai anyagok bevitele nélkül orvosolhatjuk a problémát.

Ha a víz nem segít, akkor valószínűleg más okozza a fejfájásunkat, hiszen jó pár primer és szekunder fajtája ismeretes.