Fluorid: barát vagy ellenség?

A fluorral kapcsolatban sok tévhit kering az emberek körében, és az az általános nézőpont vele kapcsolatban, hogy káros, hiszen gyakorlatilag egy idegméregről beszélünk.

A kép most is, mint annyi más esetben, sokkal árnyaltabb. A fluornak ugyanis vannak pozitív hatásai az emberi szervezetre, ugyanakkor tagadhatatlanul kimutathatóak olyan negatív következmények, amik miatt mindenképpen érdemes odafigyelnünk rá, hogy milyen és mennyi vizet fogyasztunk.

Fluor, a vizeink természetese összetevője

Akik negatív érzésekkel viseltetnek a fluor iránt, azoknak rossz hír, hogy valamennyi vizünkben természetes módon előfordul, így a csapvizek, valamint az ásványi és palackozott vizek is tartalmazzák kisebb-nagyobb mértékben.

Van azonban jó hír is: a víz fluorkoncentrációja sehol sem haladhatja meg az 1,5 milligrammot literenként, amit uniós szabályozás ír elő. A hazai mérések pedig azt mutatják, hogy vezetékes vizeink fluortartalma a legtöbb településen 0,3 és 0,6 mg/l között van.

A fluort tehát gyakorlatilag lehetetlenség elkerülni, mert nem csak a csapból folyik, de a palackozott vizek is tartalmazzák. Amennyiben egy ásványi vízben a fluorid szintje a már említett 1,5 mg/l-t meghaladja, azt a gyártónak fel kell tüntetnie a víz címkéjén, mert gyermekek számára ekkor már nem ajánlott a rendszeres fogyasztása.

A teendőnk tehát csak annyi, hogy alaposan áttanulmányozzuk az adott palackozott víz csomagolását, és ha nem említik rajta a fluoridot, akkor annak a koncentrációja valószínűleg az ajánlott határérték alatt van.

A fluor pozitív és negatív hatásai

Bármennyire is mumusnak tartják sokan a fluort, azt fontos tudni, hogy a csontok számára fontos elem, valamint a fogszuvasodás megelőzésében is nagy szerepe van. Túlzott bevitele azonban komoly egészségügyi következményekkel járhat – fluorózis alakulhat ki a csontokban és a fogakban, ami a csontok elmeszesedéséhez vezethet.

További kockázatok a pajzsmirigy túlműködése, kisgyermekek esetén pedig kutatások igazolják az összefüggést a túlzott fluorbevitel és az alacsonyabb intelligencia között.

Azért nem kell megijedni, csupán arra kell odafigyelni, hogy a gyermekünknek csakis alacsony fluoridtartalmú vizet adjunk, és ügyeljünk rá, hogy lehetőség szerint ne nyelje le a fluoridos fogkrémet, ha azt használ a család.