Kell-e váltogatni a vizeket?

Sok helyen olvashatjuk, hogy bármilyen vizet is fogyasztunk, legyen az ásványi víz, vagy éppen a csapvíz, bizonyos időközönként le kell cserélnünk azt, és át kell állnunk egy másikra.

Valószínűleg csak kevesen tesznek eleget ennek a kívánalomnak, hiszen ha valamit megszoktunk, akkor a vásárláskor is automatikusan az után nyúlunk majd az üzletben, arról nem is beszélve, hogy bizony, egyes vizek ízét túl karcosnak is találhatjuk, ezért mellőzzük inkább.

Az ásványianyag-tartalom a kulcs

Annak, hogy egyes szakértők azt javasolják, ne mindig ugyanazt a fajta vizet fogyasszuk, elsősorban az ásványianyag-tartalom az oka. Ahány víz, annyiféle összetétel létezik ugyanis; tulajdonképpen ez szolgál magyarázatul arra, hogy időnként nem árt lecserélni a kedvenc vizünket egy másikra.

Különösen igaz ez a magas ásványianyag-tartalommal rendelkező ásványi vizekre, ha ugyanis ezekből hosszabb távon nagyobb mennyiséget fogyasztunk – márpedig a napi 2-3 liter mindenképpen javasolt! –, az akár az egészségünkre is káros hatással lehet.

Cseréljük vagy ne?

A kérdés tehát még mindig adott: vajon kell váltogatni a vizeket, vagy nem? Ebben a tekintetben konszenzusosnak nevezhető az az álláspont, hogy a több ásványi anyagot tartalmazó vizekkel érdemes csínján bánni, hiszen ezek túlzott és huzamosabb ideig történő fogyasztása esetén felborulhat a szervezetünk kényes egyensúlya.

Ha tehát olyan ásványi vizet fogyasztunk, ami nagy mennyiségben tartalmazza a különféle nyomelemeket, akkor fontos, hogy törekedjünk a változatosságra, és időről időre cseréljük másikra az éppen aktuális vizünket.

Az alacsony ásványianyag-tartalmú vizekkel azonban más a helyzet. Ebben az esetben ugyanis nem szükséges lecserélni a megszokott vizet, nyugodtan ihatjuk ugyanazt akár több éven keresztül is, az semmifajta ártalmas következménnyel nem jár a számunkra.

A lényeg, hogy a megfelelő folyadékbevitelre mindig figyeljünk oda – legyen nyár vagy tél, inni mindig kell, hiszen csak így őrizhetjük meg szervezetünk egészségét.