Víz: értékesebb, mint gondolnánk

Mi, emberek, meglehetősen érdekesen működünk. Ha valamivel bőségesen el vagyunk látva – mint ahogy a civilizált világ ivóvízzel –, akkor annak a létezését teljesen természetesnek vesszük. Annyira, hogy föl sem merül bennünk az az eshetőség, hogy egyszer kifogyunk belőle, ezért nem is értékeljük eléggé.

Vízpazarlás, amerre csak nézünk

Talán ebből következik az a magatartás is, hogy eléggé pazarlóan bánunk a vízzel, hiszen bármikor kinyitjuk otthon a csapot, abból mindig folyik az éltető nedű, és akárhányszor bemegyünk egy boltba, ott halomban állnak a műanyag palackok, bennük a frissítő folyadékkal.

Azt is teljesen normálisnak találjuk, hogy a tereinket szökőkutakkal díszítjük, hogy nyáron párakapuk hűsítenek minket a nagyobb városokban. Hogy egy fárasztó nap után színültig engedjük a kádat, és ott pihenjük ki magunkat, hogy fogmosás közben nem zárjuk el a vizet. Hogy néhány edénnyel is elindítjuk a mosogatógépet, és a sort még hosszasan lehetne folytatni.

Ahol minden csepp víz számít

Míg mi ilyen nagyvonalúan bánunk ezzel a kinccsel, addig nemzetközi szervezetek statisztikáiból megdöbbentő adatok derülnek ki. Ezek leginkább a fejlődő országokat érintik, és olyan – számunkra szinte felfoghatatlan – tényekre világítanak rá, mint például az, hogy a világon ma egymilliárd ember egyáltalán nem jut egészséges, tiszta vízhez.

De az is elgondolkodtató, hogy hányan betegszenek és halnak meg attól, hogy a víz, amit megisznak, fertőzött. Vagy vegyük azt az adatot, hogy a világ iskoláinak felében a vízzel való ellátottság nem megfelelő.

Hosszan szemezgethetnénk még a WHO vagy egyéb szervezetek kimutatásaiból, de talán már ez a néhány példa is elég arra, hogy megálljunk, és elgondolkodjunk rajta, milyen szerencsések is vagyunk, miközben nem is tudtunk róla.

Mit tehetünk a pazarlás ellen?

A csöpögő csap nemcsak idegesítő, hanem pazarolja is a vizet. Akár 90 liter is elfolyik naponta, ha nem teszünk ellene valamit. Egy folydogáló vécé ugyancsak rengeteg vizet pazarol el egy hónapban. Fontos, hogy megjavíttassuk vagy kicseréltessük a csapokat és a tartályt.

Használjunk takarékos mosogatógépet és mosógépet. Nemcsak vizet spórolunk, de pénzt és energiát is. Környezetbarát ötlet csak akkor beindítani a mosógépet illetve mosogatógépet, ha tele tudjuk pakolni. Pár darab edény, illetve ruha kedvéért felesleges.

Amikor beállunk a zuhany alá vagy a kádban zuhanyozni kezdünk (más eset persze, ha relaxáló fürdőt veszünk), a test beszappanozása, illetve a haj samponnal átmosása idejére nyugodtan elzárhatjuk a folyó vizet.

Fogmosás közben se folyassuk feleslegesen a csapot. El sem tudjuk képzelni, mennyi vizet takarítunk meg ezzel az egyszerű módszerrel, melyek tőlünk nem kívánnak nagy áldozatokat, és a természetvédelem máris előtérbe kerül.

Ha igazán környezetbarátok akarunk lenni, kertünkbe szerezzünk be olyan növényeket, amelyek túl sok víz nélkül is megélnek. Ha locsolnunk kell, azt a nap hűvösebb szakaszában tegyük, hogy minimalizáljuk az elpárolgást. Ugyancsak jó és takarékos megoldás, ha begyűjtjük az esővizet, amit aztán felhasználhatunk a locsoláshoz.

Az egyszer már használt vizet, amit más feladatokhoz még lehet hasznosítani, ne engedjük le a lefolyón Leginkább a mosogatóból vagy a zuhanyzóból származó vízről van szó, ha bármi máshoz felhasználhatjuk, inkább még ne engedjük le a lefolyón, a természetvédelem jegyében.

Figyeljünk oda a vízpazarlásara!

Bár nálunk a víz elegendő mennyiségben áll rendelkezésre, mégis érdemes kicsit odafigyelni arra, hogy mennyit is fogyasztunk, és adott esetben nem árt néhány rossz szokásunktól megszabadulni, hogy takarékoskodjunk a vízzel.

Kivéve persze a megfelelő folyadékfogyasztást, aminek a fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni.