A víz és a babonák

Itt a Halloween, és ezzel együtt talán kicsit babonásabbak is leszünk. Az ősi kelta hagyományokra épülő ünnep ma már nem csak az Egyesült Államokban hódít, de az egész világon egyre több országban veszik át.

Ebben az időszakban hazánkban is egymást érik a Halloween partik, és ha már így van, akkor engedjünk a kísértésnek, és járjunk körül egy kicsit lazább témát – a vízzel kapcsolatos babonákat!

Víz az álmokban

A víz számtalan formában megjelenhet az álmainkban – álmodhatunk tiszta vízzel, folyóval vagy tengerrel, és ezek mind-mind mást jelentenek az álomfejtők szerint.

Ha az álmainkban szereplő víz tiszta, az álmoskönyvek szerint szerencsét jelent. Hogy mifélét? Kinek milyet, hiszen ebbe az általános megfogalmazásba mindenki azt lát bele, amit akar.

Azt már tudjuk, hogy vizet inni egészséges, és rengeteg jótékony élettani hatása van, de mire számíthatunk, ha álmunkban iszunk vizet? A babona szerint ha a víz hideg, az bizony bánatot jelent, de a meleg víztől sem remélhetünk sok jót, az ugyanis betegséget vetít előre.

Sajnos, vízzel álmodni a legtöbb esetben inkább rosszat jelent, ezért lehetőleg ne álmodjunk vele, és ha lehet, csak ébren igyuk.

Vízzel kapcsolatos babonák

A vízhez, mint az ember életének szerves részét képező elemhez természetesen számtalan babona is kapcsolódik.

A néphiedelem szerint például akkor, ha a víz kilöttyen a pohárból, vendégre számíthatunk. Hajadonok, figyelem! Még véletlenül se forraljon senki konkrét cél nélkül vizet, mert akkor soha nem kötik be a fejét.

A népszokások között is találunk a vízzel kapcsolatosakat – az aratásból hazaérkező gazdát például vízzel locsolták le, no, nem rossz viccnek szánták, hanem azért, hogy jó legyen a termés. De vízzel a boszorkányokat is távol lehet tartani, ehhez csupán annyit kell tenni, hogy a frissen kisült kenyeret le kell vele kenni.

Ennyi talán elég is lesz ízelítőképpen abból, hogy mennyi babona és hiedelem fűződik a vízhez. Mi ettől persze még szeretjük, hiszen számtalan előnyös tulajdonsággal bír, legfeljebb igyekszünk kiűzni az álmainkból.