Gyógyvizekkel az egészségért

Hazánk rendkívül gazdag gyógyvizekben, mégis, sokszor az lehet az ember érzése, hogy nagyon keveset tudunk ezeknek a folyadékoknak a jótékony hatásairól.

Pedig az ásványi anyagokban, és a különféle kémiai elemekben bővelkedő vizekkel sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért, és a már kialakult betegségek kiegészítő kezelésében is fontos szerep juthat nekik.

Rossz emlékek

Igen, valószínűleg mindenkinek vannak kellemetlen emlékei a gyógyvizekről. Megesik ugyanis, hogy nagy lelkesen bevásárolunk néhány palackkal, mert rendbe akarjuk tenni az emésztésünket, azután megérezzük a rendkívül intenzív szagot, és az íz sem nyeri el a tetszésünket, így néhány kortynyi próbálkozás után az üveg tartalma a lefolyóban végzi.

Ezeknek a vizeknek a fogyasztását az is jelentősen megnehezíti, hogy leginkább éhgyomorra ajánlott az alkalmazásuk, ami, lássuk be, nem is olyan egyszerű. A rossz hír az, hogy a speciális ízzel és szaggal sajnos nincs mit tenni – valamit valamiért, mondhatnánk nemes egyszerűséggel. A jó hír viszont az, hogy meg lehet szokni – talán ha a jótékony hatásokra koncentrálunk, akkor máris könnyebben lecsúszik belőle pár nyelet.

Kén, glaubersó, keserűsó

Azt, hogy milyen belső problémára ajánlott az adott gyógyvíz, annak kémiai összetétele határozza meg. A legismertebbek talán a különféle kénes vizek – ezek élettani hatásai igen sokrétűek. Leginkább emésztőszervi megbetegedések esetén javallottak, mint amilyen a savtúltengés, de megszüntetik a puffadást, és az emésztésre is nagyon jó hatással vannak.

A következő közismertebb csoport a glaubersót és/vagy keserűsót tartalmazó gyógyvizek. Ezeket elsősorban olyan esetekben érdemes alkalmazni, mint az enyhe bélgyulladások, vagy éppen a székrekedés, de béltisztításra is kiválóan alkalmasak, amennyiben valaki ilyen kúrát tervezne, valamint a fogyókúra hatékonysága is növelhető velük.

Akinek fontosak a természetes összetevők és hatóanyagok, annak mindenképpen ajánlott, hogy ne gyógyszerekkel, hanem inkább az évszázados tapasztalatokat maguk mögött tudó gyógyvizekkel lépjen föl egy-egy probléma ellen, de ha nagyon nem ízlenek, akkor semmiképpen nem szabad erőltetni.