Miért lehet veszélyes a vízhajtás?

Megesik, hogy viszonylag rövid idő alatt kell leadnunk néhány kilót – a legjobb barátnőnk esküvőjére, vagy az oly régóta várt nyaralásra, ahol szeretnénk jól kinézni. A súlyvesztésnek létezik egy igen gyors, ugyanakkor csak látszatmegoldást jelentő módja, ez pedig vízhajtás, amikor is a szervezetünkben lévő folyadéktól szabadulunk meg, és így érjük el, hogy kevesebbet mutasson az a fránya mérleg.

Vízhajtók, amiket naponta fogyasztunk

A legtöbb ember napi rutinjában már eleve szerepelnek olyan ételek, italok, amik vízhajtó hatásúak. Közülük talán a kávé a legismertebb – bizonyára mindenki tapasztalta már, hogy amint elkortyolja a frissítő feketét, szinte azonnal szomjasnak érzi magát. A másik, sokak által kedvelt ilyen ital a sör, ami különösen nyáron nyújt felüdülést a forró napokon.

Mindkét italra igaz, hogy a szervezetünk igen nagy mennyiségű víz kiválasztásával reagál az elfogyasztásukra. Ennek a kémiai mechanizmusába most nem megyünk bele, elég annyit tudni, hogy ezt a vizet mindenképpen pótolni kell, hogy megőrizzük a testünk megfelelő hidratáltságát.

Mesterséges vízhajtók

Különösen sportolók alkalmaznak egy-egy verseny előtt különféle vízhajtó szereket, hogy elérjék a hőn áhított testsúlyt és szálkásságot, de rengeteg vízhajtó tea és egyéb olyan készítmény is létezik, amikhez gyakorlatilag bárki hozzájuthat. És sokan meg is teszik a gyors eredmény érdekében, miközben fogalmuk sincs róla, hogy ezzel az egészségüket is kockára teszik.

A vízhajtás veszélyei

Ha valaki túlzásba viszi a vízhajtást, annak akár nagyon komoly következményei is lehetnek. Felborulhat a szervezet elektrolit-háztartása, és könnyen kiszáradás léphet föl, valamint csökken bizonyos ásványi anyagok mennyisége a testünkben – így akár kalcium-, kálium-, vagy éppen magnéziumhiány is kialakulhat, az egyéb egészségkárosító hatásokról már nem is beszélve.

Szóval, mielőtt bárki is a vízhajtást választaná, mint gyors fogyókúrás megoldást, jobb, ha alaposan megfontolja a döntést. Inkább szánjon rá több időt, mert egyetlen mínusz kiló sem ér annyit, hogy emiatt bárki kockáztasson, ráadásul egy következetesen végigvitt diéta eredménye tartós is marad.