Vizek ehető csomagolásban

Amikor palackozott vizeket veszünk, akkor sokunkat aggaszt a műanyag palackok környezetszennyező hatása. Még akkor is így van ez, ha egyébként szelektíven gyűjtjük a hulladékot, hiszen a szemét feldolgozásához is energia kell, arról nem is beszélve, hogy rengeteg pillepalack végzi a természetes vizekben, ahol nem bomlik le, ellenben nagy károkat okoz az élővilágban.

Alternatív megoldások

Ha nem akarjuk a műanyag palackok mennyiségét gyarapítani, akkor számos alternatív megoldás közül választhatunk: fogyaszthatunk egyszerűen csapvizet, vagy dönthetünk egy vízadagoló beszerzése mellett, és így nem kell több PET palackot haza, vagy a munkahelyünkre vinnünk.

Igyuk meg a vizet, és együk meg a csomagolást

A műanyag palackok volumenének csökkentése a tudósokat is jó ideje foglalkoztatja már, hiszen ezek a csomagolóanyagok soha nem bomlanak le, viszont, mivel egyre több palackozott vizet fogyasztunk, elképesztő mennyiség termelődik belőlük. Talán ez adta az ötletet az ehető csomagolás kifejlesztéséhez is, amit – miután kiittuk belőle a folyadékot – jóízűen el is fogyaszthatunk.

Maga a palack tulajdonképpen algából áll: a jéggé fagyasztott vízgombócot előbb kalcium-klorid, majd pedig barna algából kivont szódium-alginát oldatba mártják. Az így létrejövő két zselészerű réteg – más néven membrán – adja tulajdonképpen a csomagolást, ami azonkívül, hogy egyben tartja a folyadékot, még egészséges nasi is.

Az íze még nem az igazi

Az ehető csomagolással még számos probléma van, többek között az, hogy nem zárható vissza, ráadásul nem is túl ízletes. A tesztközönség egyelőre nem rajong az algából készült „palackért”, de a fejlesztők ígérete szerint hamarosan akár tömeges méreteket is ölthet ez a módszer, és búcsút inthetünk a műanyagnak.

A palackok mellett már ehető poharak – amik ugyancsak algából készülnek – is megjelentek a piacon egy amerikai gyártó jóvoltából. Ezt a poharat vegánok és vegetáriánusok egyaránt fogyaszthatják, de akkor sincs gond, ha eldobjuk, hiszen az alga biológiailag teljesen lebomlik.