Veszélyes anyagok a csapvízben

Bár a megfelelő hatóságok mindent megtesznek azért, hogy bebizonyítsák, a csapvíz teljesen egészséges, és semmiféle káros anyagot, ártalmas összetevőt nem tartalmaz, sokan mégis bizalmatlanok a vezetékes vízzel szemben, és inkább az ásványi vizeket részesítik előnyben, vagy beszereznek egy vízadagolót.

Mi kerülhet a csapvízbe?

A csapvíz persze a legtöbb esetben valóban gond nélkül fogyasztható, olykor azonban előfordul, hogy káros anyagok kerülnek bele – nehézfémek, különféle vegyszerek, gyógyszerek maradványai, illetve a csőrendszerből kioldódó anyagok, mint például az ólom, a kadmium vagy a réz. Mindezeken kívül a víz fertőtlenítésére használt klór is komoly problémákat okozhat az erre érzékenyek körében.

A kadmium, és annak negatív hatásai

A kadmium az átmenetifémek csoportjába tartozó kémiai elem, ami igen mérgező, és ami leginkább az elavult horganyzott csövekből kerülhet be a vízhálózatba, vagy pedig úgy, hogy a levegőből az esővel a talajba mosódik. A kadmium számos betegség okozója lehet, ilyenek a daganatos megbetegedések, illetve a csontok, valamint a tüdő károsodása.

Ólom, a régi vezetékek átka

Sajnos, még ma is nagyon sok helyen használnak régi, elavult vízvezetékeket. Ezek azért is különösen veszélyesek, mert olyan mérgező anyagok oldódhatnak ki belőlük, mint például az ólom. Még napjainkban is gyakran előfordul, hogy a hatóságok jóval az egészségügyi határérték fölött mérik az ólmot, ami egy mérgező nehézfém, és leginkább az idegrendszert károsítja.

A rézcsövek hátránya

A vezetékes víz szállítására sokszor alkalmaznak rézből készült csöveket, ami szintén hagy némi kívánnivalót maga után. Kioldódhat ugyanis belőle a réz, ami szintén okozhat egészségügyi panaszokat, így hatással lehet az emésztésre, valamint a vese- és májbántalmakért is felelős lehet.

Jobb félni, mint megijedni

Talán egyszerre kicsit sok volt a fenti felsorolás, de sokkal jobb tisztában lenni az esetleges veszélyekkel, mint akkor szembesülni velük, amikor már valamilyen problémát okoznak. Hiszen a tények ismeretében mi is tehetünk azért, hogy a számunkra legmegfelelőbb vizet fogyasszuk – azt, amiben maximálisan megbízunk.