Mitől függ, hogy mennyi vizet kell inni egy nap?

Mitől függ, hogy mennyi vizet kell inni egy nap?

A megfelelő mennyiségű tiszta ivóvíz elfogyasztása minden nap elengedhetetlen ahhoz, hogy szervezetünk egészségesen működhessen.


A megfelelő mennyiségű tiszta ivóvíz elfogyasztása minden nap elengedhetetlen ahhoz, hogy szervezetünk egészségesen működhessen.

Vannak azonban olyan kitételek, amelyek hatására a vízfelvétel mennyisége akár több is lehet, mint az irányadó 2-3 liter. Kevesen gondolnák például, hogy egy olyan napon, amikor intenzíven sportolunk, akár 4-5 liter vizet is meg kell innunk ahhoz, hogy vízháztartásunk megmaradjon az egészséges szinten.

A vízfelvétel mennyisége tehát függhet a fizikai teljesítménytől és az igénybevételtől - főként az izommunkától -, az ember korától és általános fizikai állapotától, valamint a szervezet kémhatásától, tehát attól, hogy valaki túl savas, lúgos, esetleg teljesen optimális ezen a téren. A vízfogyasztás mértékét befolyásolja továbbá a bevitt táplálék mennyisége, minősége, illetve annak víztartalma is. Ha túl sok száraz tápanyagot és szénhidrátot eszünk, érdemes többet inni rá! Szintén befolyásoló tényező lehet ezen felül az izzadás mértéke is, hiszen minél jobban izzadunk, annál inkább besűrűsödik a vérünk, ami rontja a teljesítményünket, illetve szervezetünk hidratációját is.

A vízmennyiség bevitelét befolyásolhatja a külső- és a belső láz, a vesék állapota, illetve olyan betegségek is, mint például a cukorbetegség, vagy a vizenyő, esetleg a keringési-érrendszeri panaszok, a szívbetegség, a hormonális betegségek, a gyulladásos állapotok, a mérgezések és így tovább. Jelentősen több folyadék bevitelére van szükség székrekedéses vagy hasmenéses állapot esetén, de hányás során is hirtelen nagyon sok vizet veszít a szervezet, ezáltal minden esetben elengedhetetlen, hogy megfelelő mértékben pótoljuk szervezetünk vízbázisát.