Székrekedést okoz, ha túl kevés vizet iszunk!

Székrekedést okoz, ha túl kevés vizet iszunk!

A megfelelő minőségű és mennyiségű ivóvíz fogyasztása az egészséges élet szempontjából elengedhetetlen fontosságú. Azt mindenki tudja, hogy a vízfogyasztással gyorsítható az anyagcsere, azt azonban már.


A megfelelő minőségű és mennyiségű ivóvíz fogyasztása az egészséges élet szempontjából elengedhetetlen fontosságú. Azt mindenki tudja, hogy a vízfogyasztással gyorsítható az anyagcsere, azt azonban már kevesen, hogy amennyiben túl kevés vizet fogyasztunk, abban az esetben annak székrekedés is lehet a következménye.

A víz egész szervezetünkben szabadon áramol, így természetesen vastagbelünkbe is eljut, méghozzá az ott megtalálható, jótékony hatású baktériumok segítségével. Ennek az a jelentősége, hogy az így beáramló víz a vastagbélben található ételhulladékokat tovább puhítsa, ezáltal nem kell erőlködnünk majd a székletürítés során, mert az se kemény, se száraz nem lesz. Amikor valamiért nem fogyasztunk elegendő vizet, az étel sokkal lassabban áramlik keresztül beleinken. Ez az első lépés ahhoz, hogy kellemetlen székrekedést kapjunk, aminek következtében a székletben található méreganyagok a vastagbélből ismét felszívódnak, majd a véráramba kerülhetnek, amitől számtalan egyéb kellemetlen betegség alakulhat ki.

Ha szervezetünk dehidratált, tehát túl kevés folyadékot adtunk meg számára, akkor semmilyen folyadék elvesztését sem engedheti meg magának, tehát például a vastagbélből is felszívja a felesleges vizet, mert az agyunk úgy van programozva, hogy nem a beleket állítja első helyre a fontossági listán a vízelosztás tekintetében. Ez fájdalmas székletürítési problémákhoz, aranyérhez, végbélrepedéshez, és hosszabb távon akár még fertőzésekhez is vezethet. Ha tehát gyakran szenvedünk szorulástól, vagy nehezünkre esik a székletürítés, fogyasszunk mindig elegendő mennyiségű vizet, és a problémánk megszűnik!