Az agy működését és a testhőmérséklet szabályozását is segíti a vízfogyasztás

Az agy működését és a testhőmérséklet szabályozását is segít

A folyamatos vízfogyasztásra azért van nagy szüksége szervezetünknek, mert testünk jelentős része víz.


A folyamatos vízfogyasztásra azért van nagy szüksége szervezetünknek, mert testünk jelentős része víz.

Gondoltad volna például, hogy agyunk 85 százaléka is vízből tevődik össze? Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy agyunk optimális működéséhez elengedhetetlen, hogy minden nap elegendő mennyiségű tiszta vizet fogyasszunk, hiszen a különféle ingerek és idegek milliói által több mint 100 millió bit információ halad át agyunkon, aminek üzemanyagra van szüksége ezek feldolgozásához.

Ez az üzemanyag nem más, mint a víz! Gondolj bele abba, hogy ha napokon, hónapokon vagy éveken keresztül nem juttatjuk elég vízhez szervezetünket? Mivel az egy irányítja vízháztartásunkat is, saját magának mindig elvonja az optimális működéshez szükséges vízmennyiséget. Ezt azonban nem elegendő mennyiségű vízbevitel esetén testünk más szerveitől veszi el, aminek következtében szintén alapvető szerveink nem juthatnak elegendő, működésükhöz elengedhetetlen vízmennyiséghez. Ezzel pedig komoly problémák, betegségek kezdődhetnek.

A víz egyébiránt testünkben hasonló szerepet is betölt, mint például a vízhűtéses autók motorjában, ezáltal a folyamatos áramoltatás képes szabályozni testünk hőmérsékletét. Ezt jól mutatja, hogy amennyiben testünk túlzottan felhevül, akkor izzadni kezd, és úgy hűti le szervezetünket, hogy vizet szabadít fel. Ha nem iszunk elegendő vizet, testünkben nem lesz elegendő víz ehhez a keringéshez, vagyis szervezetünk elveszíti azt a képességét, hogy a szükséges módon lehűtse magát. Ezáltal kevésbé leszünk energikusak, nem bírjuk úgy sem a fizikai, sem a szellemi megpróbáltatásokat, legyen szó akár munkáról, akár valami másról.