Mennyi vizet igényel egy karácsonyfa?

A víz elengedhetelen ahhoz, hogy a karácsonyi fenyőfa friss maradjon, de vajon mennyi folyadékra van egy karácsonyfának szüksége? A fa vízigényének megismerése és megértése segít megelőzni a karácsonyfa kiszáradását, hogy az ünnepek alatt végig szép és egészséges maradjon a karácsonyfa!

Miért van szüksége vízre a karácsonyfának?

Édesvíz nélkül a cserepes és a kivágott fák is fokozatosan kiszáradnak, törékenyek lesznek és elkezdik a tűleveleiket hullatni. A megfelelő mennyiségű vízzel „itatott” fa sokkal illatosabb és hosszabb ideig megtartja a leveleit. A tűlevelek ráadásul nedvesebbek és rugalmasabbak is maradnak, ezért a tűzveszély is kisebb; ezáltal a karácsonyfa megfelelő öntözése biztonságosabbá teszi az egész ünnepet!

Mennyi vízre van szüksége egy fának?

Egy fa számára szükséges vízmennyiség számos tényezőtől függ, beleértve a következőket:

Méret: A nagyobb, testesebb fáknak természetesen több vízre van szükségük, hogy minden ág csúcsához eljuthassanak, míg a kisebb fákat ritkábban is lehet öntözni.

Faj: A különböző fafajok eltérő öntözési igényekkel rendelkeznek. Minél hosszabbak a fa tűlevelei, annál több vízre van szükségük.

Frissesség: A frissebb, vagyis az a fa amelyet nemrég vágtak ki, kevesebb vizet igényel szépsége megőrzéséhez, mint egy fa, amely már elkezdett kiszáradni.

Éghajlat: Amennyiben a ház/lakás melegebb, kevesebb páratartalommal, a fának több vízre van szüksége.

Elhelyezkedés: A szellőzőnyílások vagy huzat közelében tartott fák gyorsabban kiszáradnak, és nagyobb mennyiségű vízre lesz szükségük, hogy frissek maradjanak.

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánunk!