Vízivás hideg időben

Hideg időben és télen nem magától értetődő, hogy sokat igyunk. Pedig szükséges lenne. Nyáron szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen számos jel figyelmeztet minket arra, hogy innunk kell. Nemcsak a szomjúság, hanem az izzadás is egy figyelmeztető jel. A melegben jobban kívánjuk a folyadékot, így nemcsak többször, hanem többet is iszunk.

Miért van ez?

Télen, amikor már alig várjuk, hogy a hideg, szabadban töltött idő után behúzódhassunk a melegbe, igazán jól esik egy forró tea vagy kávé. Azonban ezeken a helyzeteken kívül nem igazán van másik, amely a folyadékbevitelre ösztönözne. Pedig télen is izzadunk. A fűtött szobákban lévő száraz levegő ráadásul fokozza a dehidratáltságot.

Figyeljünk magunkra

Ahhoz, hogy télen is biztosítsuk a szervezetünknek a megfelelő folyadékbevitelt, oda kell figyelnünk magunkra. Soha nem elég a szomjunkra hivatkozni, hanem tudatosan törekednünk kell a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelére. A kisgyerekek és az idősek esetében még fontosabb, hogy nyomatékosítsuk a vízivás fontosságát. Ha már nehezen csúszik le a víz, különböző üdítők közül is választhatunk. A meleg italok is jó szolgálatot tesznek télen. A finom, forró levesek pedig még a lelket is megmelegítik a nagy hidegben.

A szakemberek szerint naponta 2-2,5 liter folyadékot kell fogyasztania egy felnőttnek. Ahhoz, hogy ezt betartsuk, érdemes mindig pohárból innunk, hiszen azzal nyomon követhetjük, mennyit ittunk. Nézzük meg, mekkora poharat használunk és számoljuk meg, hogy abból hányszor fogyasztottunk folyadékot az adott napon.

A megfelelő mennyiségű vízivás segíti az immunrendszert és megelőzheti, hogy ágynak dőljünk az influenzaszezonban. Az ivóvíz fogyasztása segít az anyagcsere megfelelő működésében, továbbá csökkeneti az éhségérzetet is, mivel sok esetben mikor éhesnek érezzük magunkat, igazából nem megfelelő mennyiségű vizet ittunk.

Sokat számítanak a forró italok

A hidegben nagyon jól esik egy forró tea, vagy akár egy pohár forró citromos víz. Az így elfogyasztott víz nemcsak a testünknek segít a hidratálásban, hanem a lelkünknek is jól esik.