Mi a különbség az édes és a sósvíz között?

A kézenfekvő válasz a kérdésre a legtöbbünk szerint az lenne, hogy a sósvíz tartalmaz sót az édesvíz pedig nem. Ez azonban ebben a formában nem teljesen pontos. A sótartalom vagy más néven a sósűrűség valóban magasabb a sósvízben, azonban az édesvíz sem sómentes.

A sósvíz tartalmaz sót, valamint a sós víz (az asztali só és édesvíz keveréke), sokkal változatosabb sókat tartalmaznak, mint az elsőre gondolnánk. A víz különböző elemekből áll, és miután ezek az elemek lebomlanak elektromos töltéssel rendelkező ionokká válnak. Ebből következik az, hogy a sósvíz sokkal jobban vezeti, jobban áramlik benne az elektromosság mint az édesvízben.

A természetben az édesvíz előfordulása a töredéke a sósvíznek. A legtöbb víz a Földön annyira magas koncentrációban tartalmaz sókat, hogy egyáltalán nem nevezhetők édesvíznek és emberi fogyasztásra alkalmatlanok.

A sósvíz fogyasztása nagyon veszélyes. Ez abból adódik, hogy a bennük lévő sók folyadékot vonnak el a sejtekből. Vagyis egyszerűen, ha a szomjukat sós vízzel szeretnénk oltani, csak még szomjasabbak leszünk.

Azt mindenki tudja, hogy a víznek felhajtó ereje van, ezért tudunk könnyen úszni és fennmaradni a tetején. Azonban ha egy édesvizű tóban úszunk, azt fogjuk tapasztalni, hogy sokkal nagyobb erőfeszítéseket kell megtennünk, mintha például az óceánban tennénk mindezt. Vagyis minél magasabb a víz sótartalma, annál nagyobb a felhajtó ereje. A Holt-tenger-ben, aminek az egyik legmagasabb sótartalma van a világon, mindenki fennmarad a tetején, akár tud úszni, akár nem.

Összefoglalás

  • Az édesvíz és a sósvíz sótartalma között nagyon jelentős a különbség

  • Az édesvíz a Föld vízkészletének körülbelül 1 % - át teszi ki

  • A sós víz fogyasztása akár gyors kiszáradáshoz is vezethet

Az Aqua Vital vízadagolóival könnyen, gyorsan juthat friss, tiszta ásványvízhez!
Ráadásul most díjmentesen is kipróbálhatja őket 14 napig, minden kötelezettség nélkül!