Milyen gyógyító tulajdonságai vannak a sós víznek?

Sok unoka hallja a nagyszüleitől, hogy sós vízzel mossa az arcát és akkor nem lesz pattanásos; és a sebeket is sós vízzel kell kimosni, és hamarabb fog begyógyulni. Van bennük igazság?

Röviden: Igen, pontosabban majdnem. Az orvosok sós oldatot használnak a sebek tisztítására, a tetováló művészek a frissen tetovált bőrfelület tisztítására, és a sebészek is elsődlegesen sós vízpermetet hasznának operáció közben, a sebek tisztán tartására.

A sós víz elősegíti a sejtek gyógyulási folyamatát, mivel a elvonja a felesleges folyadékot a sejtekből, ezáltal azok a gyógyulásra (osztódás) tudnak összpontosítani. A bőrrel is csodákat tesz, felgyorsítja a gyógyulási folyamatát.

Hogyan segíti a sebgyógyulást?

A sós víz dehidratálja a sérült sejteket, ezáltal antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású.

Mi a különbség az orvosok által használt sóoldat és a sós víz között?

A sóoldat gyakorlatilag sterilizált sós víz.

Fontos, hogy a fent leírtak nem azt jelentik hogy a tengerek és óceánok vize tiszta, vagy ne lenne ártalmas azért mert sós. Nem szabad nyílt sebbel fürödni a sós vizekben. Léteznek olyan baktériumok, melyek éppen a sós vízben szaporodhatnak el, ezért nem szabad kockáztatni.
Ráadásul a tengerek és óceánok vize nem kizárólag vízből és sóból áll, hanem rengeteg összetevőből és sajnos egyre magasabb koncentrációban tartalmaz vegyszereket is, melyek ártalmasok lehetnek egy nyílt seb esetén.

Kezelhetem a sebemet sós vízzel?

A legjobb, ha bármely gyógyszertárban beszerezhető, steril sóoldatot használsz.