Mi tévők legyünk a legnagyobb kánikulában?

A nyári kánikulában kiemeltem fontos, hogy elegendő mennyiségű folyadékot fogyasszunk és a déli órákban kerüljük a túlzott napsütést. Mindenkinek ajánlott a fokozott folyadékbevitel és a magas faktorszámú naptejek használata.

A hosszan tartó hőség nemcsak a kisgyermekeknek és az idős embereknek okozhat egészségügyi problémákat, hanem gyakran az egészséges emberek szervezetére is rossz hatással van. A szokásosnál magasabb hőmérséklet melegfronti hatást válthat ki az arra érzékenyeknél: lassulnak a reflexek, hirtelen álmosság, fáradékonyság törhet rájuk. A kánikulában a gyomorfekélyesek állapota is rosszabbodhat, gyakoribbá válnak az asztmatikus panaszok, és lassabban gyógyulnak a gyulladások.

A forró napokon szervezetünk energiaszükséglete körülbelül 15 százalékkal csökken. A kalóriadús ételek fogyasztása fokozza az izzadást és rossz közérzetet, ráadásul emésztési problémákat is okozhat. Ezért naponta inkább többször együnk és keveset, lehetőleg kalóriaszegény, könnyen emészthető ételekből állítsuk össze. Ne együnk meleg leveseket. Ha levesre vágyunk, hideg gyümölcslevest fogyasszunk. Ne ragaszkodjunk a meleg ebédhez és vacsorához. Ne használjunk erős csípős fűszereket sem, mert ezek fokozzák a verejtékmirigyek működését. A kellemes közérzet eléréséhez hozzátartozhat egy-egy jó minőségű fagylalt vagy jégkrém fogyasztása is.

A hőség hatására erőteljesebben izzadunk, folyadékot és ásványi anyagokat is veszít a szervezetünk, amit feltétlenül pótolnunk kell. A kisgyermekeknél és az időseknél fokozottan kell figyelni a megfelelő mennyiségű folyadékfelvételre, ez nagy melegben akár napi 3 liter is lehet. A napi szükségletet fedezhetjük kefir, joghurt, gyümölcsleves, ivóvíz, különböző ásványvizek, natúr gyümölcslevek, gyümölcstea vagy paradicsom ivólé, illetve friss zöldségeknek és gyümölcsöknek fogyasztásával.

Tanácsok kánikula idejére

  • Kerüljük a megterhelő fizikai munkát

  • Hűtsük le a lakást/irodát

  • Gyakrabban zuhanyozzunk

  • Fogyasszunk kevesebb alkoholos és magas cukortartalmú, koffein tartalmú italt