A víztisztítás 5 alapvető lépése

A víz megtisztítása a szennyeződésektől alapfeltétele annak, hogy a lakosság tiszta ivóvízhez jusson. A tiszta vízhez való hozzáférés elengedhetetlen minden ember, és minden közösség megfelelő egészségi állapotának megőrzésében. Cikkünkben bemutatjuk az ipari méretekben történő ivóvíz előállítás, vagyis a víz szennyeződésektől való megtisztításának 5 alapvető lépését.

Szűrés

A víz a tavakból, folyókból és a talajból áthalad egy vagy több szűrőn miközben bekerül a víztisztító üzembe. Abban az esetben ha a víz közvetlenül egy folyóból vagy tóból kerül a tisztítóüzembe, a szűrők feladata a nagyméretű természetes szennyező anyagok mint a növények és halak kiválasztása a vízből. Amennyiben talajvíz kerül a vízüzembe ezen szűrők használata nem feltétlenül szükséges, mivel a víz több talajrétegen keresztül is áthalad melyek természetes szűrőként funkcionálnak.

Koaguláció, vagyis kicsapódás

A víztisztító üzemben különféle vegyi anyagok hozzáadásával elérik, hogy a vízben található különböző fehérjék összeálljanak. Miután összeálltak magukhoz vonzzák a szennyező részecskéket is és a súlyuk miatt lesüllyednek a vizet tároló medence aljára.

Ülepítés

Ezután a víz átáramlik egy másik tárolóhelységbe, ahol egy előre meghatározott ideig állni hagyják, hogy a szennyeződések lesüllyedjenek a tartály fenekére. Miután ez megtörtént az összes szennyeződést eltávolítják a medence aljáról.

Mikroszűrés

Ezután a vizet átvezetik egy újabb természetes szűrőn. Ez a szűrőréteg legtöbbször kavicsból, homokból és faszénből áll. Segítségével a még vízben maradt összes szennyeződés kiszűrésre kerül, további vegyszerek hozzáadása nélkül.

Fertőtlenítés

A víz egy zárt medencébe vagy tartályba kerül. Ezután klór és egyéb fertőtlenítő vegyszerek segítségével a még vízben lévő összes baktérium és mikroorganizmus is elpusztul. Valamint a vegyszerek segítenek abban, hogy ezután a lépés után a víz ne, vagy nagyon nehezen szennyeződhessen újra. Abban az esetben, ha a víztisztító üzem a víz forrásaként kizárólag felszín alatti vizeket használ, elégséges csak ezt a lépést elvégezni mielőtt az ivóvíz bekerül a hálózatba.

A fertőtlenítés után a tiszta ivóvíz hermetikusan zárt tárolótartályokba kerül mindaddig, amíg felhasználásra nem kerül a vízvezetékrendszeren keresztül.

Amennyiben szeretné hogy ivóvize további szűrőlépéseken essen át, érdeklődjön hálózati vízadagolóink iránt, ide kattintva.  Ne feledje lehetősége van díjmentes próbaidőszakot kérni!