Csökkentsd a vízhasználatodat! Hogyan használhatunk kevesebb vizet

Cikkünkben javaslatokat teszünk arra, hogyan tudjuk könnyen és egyszerűen csökkenteni a vízhasználatunkat. Mielőtt azonban bemutatjuk az általunk javasolt praktikákat érdemes bemutatni miért is érdemes kevesebb vizet használnunk.

Legtöbbünk azért használ jóval több vizet, mert csak meg kell nyitnunk a csapot és már jön is. Teljesen természetesnek vesszük, hogy egy pillanat alatt a rendelkezésünkre áll amikor csak szükségünk van rá. Az Európai Unióban naponta átlagosan 200 liter vizet használ el minden lakos, ez a szám az Egyesült Államokban körülbelül napi 400 liter, azonban Afrikában mindössze 10 liter vizet használ egy áltagos lakos naponta.

Amikor a vízhasználatra gondolunk azonban azt nem csak a csapból kifolyó vízre kell értenünk. Villamos energiát termelünk a segítségével, vagy például a parkokat és kerteket locsoljuk. A legtöbb vizet ráadásul az élelmiszerek előállítására fordítjuk. A növényeket öntözni kell és az állatokat pedig itatni. Való igaz hogy a bolygó több mint kétharmada víz, azonban ennek csak mindössze elenyésző része ami édesvíz, és nekünk erre van szükségünk.

Javaslatok a vízhasználat csökkentésére

Mosás

Amennyiben a mosógépünket mindig teljesen teletöltjük a szennyesruhákkal, kevesebb alkalommal kell használnunk, ezáltal kevesebb vizet is fogunk a ruhák tisztítására elhasználni.

Mosdó

A WC általában minden otthonba a legnagyobb vízfogyasztó. Minden öblítéshez nagyjából 10-15 liter vizet használunk fel. Ez körülbelül egy felnőtt ember 3–4 napi folyadékszükséglete! Szerezzünk be egy víztakarékos wc öblítőt amin 2 állás van, egy ami kevesebb és egy ami több vizet enged le egyszerre a tartályból. Egyszerűnek tűnhet, viszont rengeteg vizet megtakaríthatunk a használatával.

Fürdés és zuhanyzás

Inkább zuhanyozzunk mint tele engedjük vízzel a fürdőkádat. Azonban a zuhanyzás alatt is rengeteg vizet meg tudunk takarítani. Minden perc zuhanyzással töltött idő alatt körülbelül 6 liter vizet használunk el. A zuhany ne menjen folyamatosan, miközben tisztálkodunk nyugodtan elzárhatjuk.

Mosogatás

Egy modern mosogatógép sokkal kevesebb vizet használ, mint a kézzel történő mosogatás. Azonban ez csak abban az esetben igaz, ha a mosogatógépet teljes kihasználtsággal indítjuk el. Amennyiben kevés a mosogatnivalónk, akkor még mindig a kézzel történő mosogatás a hatékonyabb.

Csaptelepek

Furcsán hangozhat, de a legjobb tanács, hogy zárjuk el a vizet, amikor nem használjuk. Ezt még manapság is sokan elfelejtik, például teljesen feleslegesen folyatjuk a vizet a fogmosás teljes ideje alatt.

Használjunk víztakarékos kiegészítőket

Használjuk víztakarékos csaptelepeket és zuhanyfejeket. Ezek nagyon egyszerű elven működnek, a kiáramló vízsugarat megtörik és nem egy összefüggő sugárban jön a víz belőlük. Ebből mi semmit sem érzékelünk, nincs hatással a napi rutinjainkra, de rengeteg vizet takarítunk meg a használatukkal.

Szüntessük meg a szivárgásokat

Győződjünk meg róla, hogy egyik csaptelepünk vagy a toalettünk sem szivárog. A vízszivárgás nagyon alattomos tud lenni mivel észre sem vesszük, de havonta akár több köbméter vizet is elhasználhatunk csak a szivárgó berendezések miatt. Ez nem csak a környezetre nézve káros, de pénztárcánkat is hátrányosan érinti.

Hálózati vízadagoló használata

egy modern hálózati vízadagoló használata nem csak vízmegtakarítással jár, mivel automatikusan adagolja számunkra a szükséges vizet, hanem a helység dísze is lehet ahova beszereljük.

Az előbb említett 8 egyszerű tanács megfogadásával már rövidtávon rengeteg vizet tudunk megspórolni. Ez nem csak a fenntarthatóság szempontjából előnyös, hanem rengeteg, eddig az ablakon kidobott pénz is a zsebünkben marad.