Miért elengedhetetlen a víz és milyen fajtái vannak?

A víz az egyetlen élelmiszer, amely semmi mással nem pótolható és az emberi élet nélkülözhetetlen feltétele. Víz nélkül nincsen élet, és többek között a víznek is köszönhető, hogy sokszínű állat- és növényvilág alakulhatott ki bolygónkon. Az élő szervezet alapja a víz, és elmondható, hogy nincs semmi a Földön, ami azt teljes mértékben nélkülözni tudná azt.

Mi történik amikor nem iszunk elegendő folyadékot

A vízfelvétel alapvető ingere a szomjúságérzet, ezzel jelzi szervezetünk, hogy vízre van szüksége. Ha a vízháztartás egyensúlya megbillen, vagy csökken a vízfelvételünk, esteleg a szervezet többfolyadékot veszít, mint amennyit felvesz, kiszáradunk.

A dehidráció jellemző tünetei lehetnek:

  • száraz nyelv és nyálkahártyák

  • aláárkolt (táskás) szemek

  • hűvös végtagok

  • sápadt bőr

  • csökkent vizeletmennyiség

Tartós vízhiány fennállásának következményeként felgyorsulhatnak az öregedési folyamatok, lerakódnak a salakanyagok, és vesekő alakulhat ki. Valamint besűrűsödhet a vér, melynek hatására testünk egyes részei oxigénhiányos állapotba kerülhetnek.

Nagyon fontos, hogy már 2 százalékos folyadékvesztés esetén is csökken a fizikai és a szellemi teljesítőképességünk, fejfájás és koncentráció zavar léphet fel. Amennyiben testtömegünk folyadék tartalmának 5%-át elveszítjük, akkor munkaképességünk akár egyharmadával is csökkenhet. 10 százalék folyadékveszteség már zavarodott állapothoz vezet, sérülhetnek az agyi erek, bevérzések, bénulások és izomgörcsök keletkezhetnek. A test 20 százalékos folyadékvesztesége esetén leállhatnak a vesék és a keringés, amely halálhoz vezet. A különböző életkorokban másképp érzékeljük a szomjúságot, és a folyadékhiányra leginkább az idősek és a gyerekek érzékenyek.

Azonban túl sok vizet sem szabad fogyasztani, mivel nagy mennyiségű folyadékfelvétel esetén a testnedveink felhígulnak. Ebben az esetben vízmérgezésről beszélünk. Mivel a vesék képtelenek kiválasztani a megnövekedett mennyiségű vizet, így az kiáramlik a sejtekbe, eszméletvesztést, kómát és görcsrohamot okozhat!

Az aktuális folyadékszükséglet egyénenként nagyon változó. Erősen függ a külső és belső hőmérséklettől, a levegő páratartalmától, életkorunktól, táplálkozásunktól, fizikai aktivitásunktól, illetve a verejtékezésünk nagyságától.

Milyen fajtái vannak a víznek

Csapvíz

Földalatti, felszíni vagy forrásvíz, melyet szűréssel és tisztítással készítenek elő mielőtt a vezetékbe kerül. A megfelelő minőség elérése érdekében többféle fizikai, kémiai és mikrobiológiai kezelésen megy keresztül.

Forrásvíz

A forrásvíz mélyen fekvő földrétegekből származik és a kitermelése helyszínén palackozzák.

 

Szikvíz

Más néven szódavíz vagyis szénsavval dúsított ivóvíz.

Gyógyvíz

A gyógyvíz az ásványvíz egy olyan fajtája aminek orvosok által igazolt gyógyító hatása van. Vannak hideg és meleg gyógyvizek, melyek ivásra és fürdésre is egyaránt alkalmasak. Ezeket a vizeket nem szabad rendszeresen fogyasztani, mivel valamilyen ásványianyagból sokat tartalmaznak. Csakis kúraszerú alkalmazásuk megengedett.


A gyógyvizek sokfélék lehetnek, a teljesség igénye nélkül néhány:

Szénsavas, másnéven savanyú víz

Ásványisó-tartalmuk általában alacsony, maximálisan 1000 mg literenként. Jellemzőjük, hogy a ásványsón kívül 1000 mg-nál több szén-dioxidot is tartalmaznak.

Kloridos, konyhasós víz

Az 1 liter vízben oldott minimum 1000 mg anyagtartalom legnagyobb része nátrium- és kloridion. A kloridos vizek lassan szívódnak fel a gyomorban, ezért  jótékonyan hatnak a nyálkahártya gyulladásos folyamataira és a gyomornedv elválasztásra. Gyógyító hatását elsősorban nőgyógyászati betegségek és reumás fájdalmak esetén használják ki.

Vasas víz

Főleg ivókúra céljára alkalmazzák. A vason kívül nátrium- és szulfátiont is tartalmaznak. Évszázadok óta alkalmazzák vérszegénység kezelésére.

Kénes víz

Kéntartalmú víz fogyasztása után a gyomor emésztése javul. Enyhe hashajtó hatása van, valamint segíti a máj méregtelenítő tevékenységét. A kénes vizet elsősorban reumás megbetegedések, nőgyógyászati panaszok és bőrbetegségek kezelésére használják.

Radioaktív víz

A gyógyhatását sugárzó energiája okozza. Jótékony hatása abban rejlik, hogy a sugárzás ingerli, és olyan reakciókra készteti a sejteket, amelyekre különben nem lennének képesek. Fürdőkúraszerű alkalmazása mozgásszervi betegségeknél, ideggyulladás gyógyításánál és baleseti sérülések utókezelésénél előnyös.

Az előbb leírtakból egyenesen következik, hogy a víz elengedhetetlen része életünknek, de mint mindent az életünkben, a folyadékbevitelt sem szabad túlzásba vinni!