Mennyi vizet veszít testünk egy nap?

Körülbelül 2,5 liter folyadékot ürül ki szervezetünkből átlagosan egy napon, a bőrön, tüdőn, a vizelettel és széklettel. A bőrünkön keresztül körülbelül fél liter vizet párologtatunk el. Azonban nagy melegben, különösen ha nehéz fizikai munkát végzünk vagy sportolunk akár 3 liter vizet is veszíthetünk.

Kilégzett levegő útján nagyjából 4 deciliter vízveszteséggel kell számolnunk. Könnyen ellenőrizhetjük azt, hogy a kilégzett levegő vizet is tartalmaz. Mindössze rá kell lehelnünk egy hideg tükörre vagy üveglapra, mivel hideg felületeken pára formájában láthatóvá válik a levegőben található víz. A székletünkkel nagyjából 2 deciliter víz távozik naponta a szervezetünkből. Érdekesség, hogy a gyomrunkba mintegy 8-9 liter folyadék kerül minden nap az emésztőnedveink (nyál, epe, stb) által. És csak erre jön rá az általunk elfogyasztott víz mennyisége.

 

Egészséges táplálkozás mellett, nagyjából 6 deciliter vizet veszítünk vizeletünkkel naponta. Erre a salakanyagok kiürülése miatt van szükség. Minél kevesebb a vizeletünk, annál jobban megterheljük veséinket. Ezért ajánlott és célszerű minél több folyadékot fogyasztanunk, ezáltal is csökkentve a veséinkre nehezedő nyomást.

Úgy gondolod sok vizel iszol?

A víz életünk egyik alappillére, fontos szerepet játszik szervezetünk működésében az anyagcserénktől a hőháztartásunkig. Minden bizonnyal ezért is él számtalan tévhit a testünkre gyakorolt hatásával kapcsolatban. Összeszedtünk párat, a közkeletű tévhitekből

Egészségesebb bőrünk lesz, ha sok vizet iszunk

Testünk hozzávetőlegesen hatvan százaléka folyadék, vagyis egy átlagos 80 kilós férfi súlyából 48 kilogramm már eleve víz. Beláthatjuk, hogy napi 2 pohár plusz folyadékbevitel semmilyen hatással nem lenne a bőrünkre.  

Legalább 8 pohár vízre van szükségünk minden nap

Testünk hidratálásának mértéke egyénenként változó, nagyon sok tényező hatással van rá. Függ az egészségügyi állapottól, testfelépítéstől, testsúlytól. Továbbá az időjárás és a testmozgás mértéke is befolyásolja a napi vízszükségletünket. Ráadásul folyadékigényünk mintegy 20 százalékát ételekből visszük be a szervezetünkbe. A legcélravezetőbb ha megfogadjuk a legjobb szakértő, a testünk tanácsait és akkor iszunk, ha szomjasnak érezzük magunkat!

A sok folyadék elősegíti a méreganyagok kiürülését

Abban senki sem kételkedi, hogy veséink tisztítják meg szervezetünket a méreganyagoktól, melyek a vizeletünkkel távoznak. A veséink nem fognak gyorsabban dolgozni, egyedül azt érjük el hogy csökken a méregszűrő képessége a nagymennyiségű víztől. Ehhez a tévhithez szorosan kapcsolódik a következő állítás is.

Akkor jó, ha a vizeletünk színtelen

Mivel a mézszínű vagy sötétsárga vizelet dehidratáltságra utal, sokan azt gondolják akkor jó ha színtelen. De ne essünk át a ló túlsó oldalára sem! Ez annak az egyértelmű jele, hogy túl sokat iszunk. 

A megnövekedett vízivás elősegíti a fogyást

Mivel a víz nem tartalmaz kalóriát és pillanatnyi teltségérzetet okoz, így igaz is lehetne ez az állítás.
Azonban a víz annak ellenére, hogy elengedhetetlen az élethez, nem csodaszer. Ráadásul puffadást okozhat, ha sós ételekkel kombináljuk.

Összefoglalva, számtalan tévhit él melyek a vízzel és annak fogyasztásával kapcsolatosak. Azonban mindegyik alapja egy dolog: a víz elengedhetetlen az életünkhöz. 

 

Az Aqua Vital vízadagolóival könnyen, gyorsan juthat friss, tiszta ásványvízhez!

Ráadásul most díjmentesen is kipróbálhatja őket 14 napig, minden kötelezettség nélkül!