Húsvéti locsolkodás

Néhány évtizeddel ezelőtt még kihagyhatatlan program volt (főleg a vidéken élők számára) a húsvéti locsolkodás. A falu fiataljai összeverődtek, és meglátogatták a környék legszebb lányait, akik természetesen nagyon örültek érkezésüknek, hiszen úgy tartották, akit nem locsolnak meg, az elhervadt, megöregedett. Persze a lányok jó ideig kérették magukat, ugyanis pontosan tudták, hogy nem néhány csepp kölnivel szembesülnek majd, hanem vödörnyi vízzel.

A lányok a nem feltétlenül barátságos, de a fiatalságot és termékenységét jelképező locsolásért cserébe virágot tűztek a fiúk zakójára, így a nap végére nem csak az derült ki, vajon ki a falu legkelendőbb menyecskéje, hanem az is, ki a legkívánatosabb férfiúja – akinek a legtöbb és legszebb virág díszelgett a zakóján, az nyerte el a hőn áhított címet. A virág kitűzését váltotta a későbbiekben a hímes tojás ajándékozása és az italköszöntő.

Locsolási illemszabályok férfiaknak

  • A locsolni érkező fiúknak, férfiaknak az illem szerint kivétel nélkül verset kell mondaniuk

  • Mondókájuk végén muszáj megkérdezniük, hogy „szabad-e locsolni?”

Mivel a vízbevetésnek a hétköznapi locsolkodás során már nem igazán van hagyománya, a férfiaknak nem szabad erőltetniük, ha a vízzel történő locsolást ténylegesen elutasítják. Manapság már kifejezetten illetlenség szódával, vízzel locsolkodni akkor, ha nincs lehetőség azonnal átöltözni. 

Locsolási illemszabályok nőknek

  • A locsolást nem illik visszautasítani

  • Amennyiben nem kívánunk részt venni a hagyományban, inkább utazzunk el a hétfői napon, de ne várakoztassuk feleslegesen a locsolókat

Ha előre tudjuk, hogy valaki évről-évre meglátogat – és valószínűleg idén is szeretne – úgy illik, hogy neki külön jelezzük a terveinket, így a távollétünket bele tudja kalkulálni a szokásos körútjába
Az illem szerint a locsolást a nők napjainkban is némi ajándékkal viszonozzák, továbbá hellyel, frissítővel kínálják a vendégeket. 

Ne feledje, az Aqua Vital vízadagolóival Húsvétkor is könnyen, gyorsan juthat friss, tiszta ásványvízhez!
Most díjmentesen kipróbálhatja őket 14 napig, minden kötelezettség nélkül!