Érdekességek a vízről

A víz a legkülönlegesebb anyag a földön. A víznek nincs színe, nincs szaga, és íze sem. Amikor idegen helyen iszunk egy pohár vizet, mégsem olyan ízű a víz, mint otthon. Ennek oka az, hogy más benne az oldott ásványi anyagok összetétele, mennyisége, és ezért érezzük más ízűnek.

Miért fázunk vizes testtel? 

A bőrünkön lévő sok-sok vízcsepp elpárolgásához hőre van szükség, és ezt a testünktől vonják el a vízcseppek. Mivel a párolgás sok hőt igényel, sokat is von el a testünktől, és ezért fázunk annyira. Amikor megszáradunk elmúlik a vacogásunk.

A víz párolgási hője magas, azaz sok hőt von el a környezetéből a párolgáshoz.

A víz nagy mennyiségű a hőt tud tárolni. A víz fajhője 2-3-szor nagyobb, mint a szárazföldeket felépítő anyagoké. Ebből következően a tengerek nehezebben melegednek fel, és lassabban is hűlnek le, mint a szárazföldek. Az óceánok nyáron elnyelik a nap energiáját, télen pedig fokozatosan leadják a tárolt hőmennyiséget a környezetüknek. Tehát nyáron hűtik, télen fűtik a földet.

A víz kémiailag semleges anyag. A víz különleges tulajdonsága még az is, hogy nem változtatja meg az általa szállított anyagok szerkezetét.

A víz univerzális oldószer, ezért például a konyhasó, a cukor és számtalan más anyag is kiválóan feloldódik a vízben.

A tiszta víz számos betegség esetén képes meggyógyítani a szervezetet, ha bőségesen és megfelelő rendszerességgel fogyasztunk belőle. Ezáltal válik a tiszta víz a leghatékonyabb gyógyszerré, és nincsenek mellékhatásai.

A tiszta víz az egyetlen olyan anyag, melynek folyékony halmazállapotban nagyobb a sűrűsége, mint szilárd vagy légnemű halmazállapotban. A szilárd anyagok többségére az jellemző, hogy sűrűbbek a folyadékoknál és gázoknál. A víz térfogata 4°C-on a legkisebb, amit úgy is mondhatunk, hogy ekkor a legsűrűbb.

Miért sózzák télen az utakat? A sós víz 0°C alatt fagy meg. A sótartalomtól függően változik a fagyáspont. A só reakcióba lép a jégben lévő vízmolekulákkal, felbontja a hidrogénhídkötéseket, és ” felolvasztja a jeget”.

Mit ad nekünk a víz?

A víz maga az élet

Napjainkban a fiatalok, még ha be sem vallják, rengeteg kólát és cukros üdítőt fogyasztanak, a vizet nem tartják fontosnak, és szomjúságuk oltásaként úgy gondolják egy pohár energia ital is megteszi a hatását. Az emberi test tömegének több mint a fele víz. Nem is gondolnánk, de a szervezetünk élelmiszer nélkül akár 4-6 hetet is kibír, víz nélkül azonban csak néhány napot. A vízfogyasztás mértékét több tényező is befolyásolja, az életkor, a testsúly, fizikai igénybevétel és talán a legfontosabb a hőmérséklet. Nagyon oda kell figyelnünk, hogy a szervezet víz- és só háztartása fel ne boruljon és ezt megfelelő tudatos vízivással pótoljuk. Nagy általánosságban elmondható, hogy testünk naponta 2-3 liter vizet igényel, intenzív sportolás mellett felmehet 3-4 literre is.

Mikor igyunk vizet?

Reggel, amikor felkelünk, már egy pohár vízzel kellene indítanunk a napot és furcsán hangozhat, de akkor is innunk kell vizet, ha nem érezzük, hogy szomjasak vagyunk. A lényeg, hogy a napi 2-3 liter víz meglegyen, ezt eloszthatjuk úgy, ahogy nekünk tetszik. Amire mindenképp oda kell figyelnünk, hogy a táskánkban mindig legyen egy palack víz, és soha ne induljunk útra folyadék nélkül.

Természetgyógyászok szerint étkezés után érdemes vizet inni, nem pedig közben, mivel ez csak megnehezíti gyomrunk működését. A vizet még pótolhatjuk gazdag rosttartalmú zöldséggel és gyümölccsel is, és ha esetleg feledékenyek vagyunk ma már számtalan alkalmazást is letölthetünk a telefonunkra, amelyek emlékeztetnek mikor kellene vizet innunk.

A víz jótékony hatásai

A víz egy annyira csodálatos dolog, hogy például a rendszeres tudatos vízivás a rákos megbetegedések ellen is védelmet nyújthat, mivel az immunrendszerünket erősíti. Hölgy olvasóink figyelmébe ajánljuk: aki fél az öregedéstől a rendszeres vízfogyasztás sokkal inkább kitolja ezt a folyamatot, és bőrünk meg fogja hálálni, ha szervezetünk naponta minimum 2-3 liter vizet kap. A víz csökkenti a szívroham és az agyvérzés kockázatát is. Amennyiben rendszeresen iszunk vizet nem leszünk fáradékonyak, megnöveli a koncentráló képességet és kedvünk is sokkal jobb lesz napközben. Tökéletes módszer azoknak, akik fogyni szeretnének. Szokták mondani “Igyál elég vizet és diéta nélkül is fogyni fogsz” mivel aki sok vizet iszik, az nem is tudja túl enni magát, így az éhség érzetünket csökkenti. A víz elősegíti a stressz, szorongás és depresszió csökkentését, valamint megajándékoz minket abban, hogy este tökéletesen tudjunk aludni.