A jövő ivóvize?

Azeldobható műanyag palackok óriási problémát jelentenek világszerte, mivel a fogyasztók megszokták a kényelmes kiszerelést (palackos víz), és nehezen mondanak le a kényelemről. Ezért érdemes új alternatívák felé fordulni. Az ehető palackok megoldást jelenthetnek a szemétkibocsátás csökkentésében.

Az elhasznált műanyag palackok nagyjából felét hasznosítjuk újra, a maradék pedig egyszer használatos marad és megy a szemétlerakókba (és onnan sok esetben az óceánokba kerül). Tekintve azt, hogy naponta csak az USA-ban több mint 60 millió palackot használnak el, a környezetkárosítás folyamatosan nő. A műanyag palackok okozta problémát jól mutatja egy 2015 - ben közzétett tanulmány, ami szerint a világ óceánfelületének 88 százalékán kimutatható a műanyagszemét.

A probléma egy lehetséges megoldásaként, egy londoni székhelyű stratup vállalkozás (Skipping Rocks Lab) egy biológiailag lebomló, de akár meg is ehető “buborékot” fejlesztett ki, amiben a palackok helyett tárolhatjuk a vizet.

Hogyan működik?

A vizet gömb alakban megfagyasztják, majd a labdát kalcium-klorid oldatba mártják, ami egyfajta zselés réteget képez a jég felületén. Ezt aztán barna algakivonatból álló oldatban áztatják egy ideig, amely második membránként tovább erősíti és vastagítja a héjat. A jéggé fagyott víz szobahőmérsékleten felolvad, de a buborékon belül marad, maga a gyorsan lebomló héj pedig annyira ártalmatlan az egészségre, hogy akár ki is haraphatjuk és meg is ehetjük.

Amíg be nem indul a találmány tömegtermelése, tehetünk Mi is a környezetünkért, például azzal, hogy kevesebb műanyag palackot használunk. Erre az egyik legkézenfekvőbb megoldás a ballonos vízadagoló használata

Ne feledje, az Aqua Vital vízadagolóival bármikor könnyen, gyorsan juthat friss, tiszta ásványvízhez!
Most díjmentesen kipróbálhatja őket 14 napig, minden kötelezettség nélkül!