Palackos vagy csapvizet igyak?

„A csapvíz koszos, tele van antibiotikummal, és hormonnal” - állítják sokan. Az ásványvíz ellenzői szerint pedig a flakonban árult víz is tele van káros anyagokkal, ráadásul a palack szennyezi a környezetet. Kinek higgyünk, és főleg mit igyunk? Csapvizet vagy palackos vizet?


A vezetékes víz minősége, és ásványi anyag tartalma elsősorban attól függ, éppen hol vagyunk. A baktériumok, és egyéb káros anyagok jelenlétét szigorúan ellenőrzik a vízszolgáltatók.

Az ólom- vagy rézcsövek nem tesznek jót a víz minőségének, bár ma már egyre kevesebb épületben találkozhatunk régi vezetékkel. A lakók rendszerint valamilyen saját szűrőrendszerrel próbálják a víz tisztaságát biztosítani, a szűrőket viszont rendszeresen tisztítani kell, sajnos erről a legtöbb esetben elfeledkeznek a használói. 

Hazánkban sokféle gyógyvíz akad, melyekben magas az arzén jelenléte, ugyanígy néhány alföldi területen is előfordult a vezetékes vízben arzén – igaz, igen kis koncentrációban. Az is csak városi legendának tűnik, hogy hormonok és gyógyszermaradékok lennének a csapvízben. Természetesen előfordult már, hogy minimális, a határértéknél jóval alacsonyabb szenyezettséget találtak, de ez egészségügyi szempontból elhanyagolható. Arra pedig még soha nem volt példa, hogy a testépítő hormonok, illetve az antibébi (fogamzásgátló) tabletták hormonjai jelen lettek volna a vezetékes vagy palackozott vízben.

Az ásványi anyag tartalom a palackozott vízben pontosan nyomon követhető, de az orvosok arra hívják fel a figyelmet, hogy sem a palackos, sem a csapvíz ásványi anyag tartalma nem fedezi a napi szükségletünket! 


Az egészségügyi szakemberek azt ajánlják, inkább szénsavmentes vizet fogyasszunk. Azonban nem árt, ha tudjuk, hogy a vízhez adott szénsav fertőtlenít. Akár már úgy vesszük, akár mi magunk adjuk utólag a vízhez.

Gyakran felmerül kérdésként a víz nitrát- és fluoridtartalma. Mind a csapvíznél, mind a palackozott vizek 90 százalékénál, a fluoridtartalom nem több literenként 0,25 milligrammnál. Ha egy ásványvíznél ez a mennyiség meghaladja a literenkénti 1 miligrammot, akkor már rá kell írni, hogy fluoridot tartalmaz. 1,5 milligrammnál nagyobb fluoridmennyiségnél a gyerekeknek már nem javasolják a rendszeres fogyasztást. 


A palackos ásványvizeknél mindig ügyeljünk az összetételre. A magasabb ásványianyag-tartalmú vizek rendszeres fogyasztása amelyekben literenként 20 milligramnál több kalcium vagy magnéziumsó van, megnöveli a vesekő kialakulásának veszélyét.

Amennyiben az Aqua Vital vízadagolóit használjuk, biztosak lehetünk abban, hogy mindig a legmagasabb követelményeknek megfelelő, friss és tiszta ásványvizet fogyasztunk.


Ráadásul most díjmentesen is kipróbálhatja őket 14 napig, minden kötelezettség nélkül!