Ásványvizek

Ásványvizek

Az ásványi vizet sokan fogyasztják. Mielőtt elterjedt volna, az emberek megelégedtek a sima csapvízzel is. Vajon mi a különbség és van-e értelme? Erre keressük a választ.


Az ásványvizeknek több kategóriája is van. A természetes ásványvíz emberi fogyasztásra szánt víz, ami ásványi anyag tartalomban, valamint nyomelemekben gazdag, valamint számos egyéb szempontból több előnye is van. Ha ásványvízről beszélünk, akkor legalább 1000 mg sót kell tartalmazniuk. Persze lehet 50mg oldott só/liter értékkel rendelkező víz is ásványvíz, akkor is, ha egyik-másik érték eltér egy egy előírt határértéktől.

Az emberek inkább olyan ásványvizeket fogyasztanak, amelyeknek kevesebb az oldott anyag tartalma. A nagyobb oldott anyaggal rendelkező vizeket már gyógyvízként árulják. Gyógyvíz csak az lehet, amelynek bizonyítottan gyógyhatása van. A gyógyvíz lehet hideg és meleg egyaránt, lehet benne fürödni, de meg is lehet inni. Bár nem olyanok, mint a megszokott ásványvizek, amiket naponta lehet inni, éppen ezért mértékkel kell őket fogyasztani. A forrásvizek több ezer méter mélyről származnak, amiket ott a helyszínen palackoznak. Természetesen erre szabályok vannak. A kiépített forrásvizeket is folyamatosan ellenőrzik, mind fizikai, kémiai és biológiai szempontból. A szikvíz, más nevén a szóda, szénsavas, bakteriológiai és kémiai szempontból tökéletes tisztaságú. Feltalálója Jedlik Ányos volt. Az ásványvíz pótolja az ásványi sókat, a nyomelemek könnyen feldolgozhatók. Ezek a kalcium, magnézium, kálium, nátrium, fluor, foszfor stb. Ezek az oldott anyagok határozzák meg a víz ízét. Néhány víz rendelkezik természetes szénsavval, amitől üdítőbbek lesznek.